Vers van eilander bodem
De eilanden staan bekend om hun natuur, rust en ruimte. Er groeit en bloeit van alles. Daar willen wij meer mee doen.
Bij het streven naar circulariteit in de lokale economie van de Waddeneilanden is het verkorten van de voedselketen van groot belang. Lokaal eten staat voorop. En dan hebben we het over voedsel dat niet alleen lokaal, maar ook natuurinclusief, regeneratief en duurzaam is. Met oog voor een duurzame behandeling van de bodem in geval van groenten en fruit én met goed watermanagement. Binnen het samenwerkingsproject ‘Vers van eilander bodem’ gaan we starten met twee aanpakken op Texel en Terschelling, ter inspiratie voor alle vijf Waddeneilanden. Waar mogelijk versterken en verbinden we lokale initiatieven die ook een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor de overige eilanden.
Met het project ‘Vers van eilander bodem’:
- zorgen we voor kortere voedselketens;
- vermarkten we lokale producten als gezonde voeding;
- ondersteunen wij initiatieven voor zelfpluktuinen;
- benutten we reststoffen uit de voedselproductie zo goed mogelijk (als meststof of als materiaal- of energiebron);
- zetten we hier de eerste stappen naar circulaire landbouw.