Eilandbezoek Terschelling
Simone Rommets (procesleider programmalijnen Goed Wonen & Leven en Duurzame Energie) en Stien Jasper (procesleider programmalijnen Toekomstbestendig Ondernemen & Ontwikkelen en Circulaire Economie) bezochten Terschelling. Een bezoek dat in het teken stond van kennismaken, weten wat er speelt, waar behoefte aan is en voor wie Regio Deal De Waddeneilanden verschil gaat maken.
Stien: “Op de eerste dag ontmoette ik betrokkenen van Kinderdagverblijf Hummelhonk, Basisscholen ’t Jok, Basisschool ’t Hunnighouwersgat en Voortgezet Onderwijs ’t Skylger Jouw. We spraken we over de uitdagingen en hobbels, maar vooral ook over kansen en ideeën om de onderwijsvoorzieningen in de toekomst op de eilanden in stand te houden.”
Duurzame energie
“Met Dirk Lintmeijer van de energiecoöperatie sprak ik over de energietransitie op de eilanden”, zegt Simone. “Ook bezocht ik een ondernemer die zijn bedrijf verduurzaamt.”
Circulaire denkers, plannenmakers en initiatiefnemers
"Om te zien wat er leeft en speelt op Terschelling rondom circulariteit, spraken we op de tweede dag met zoveel mogelijk ‘circulaire’ denkers, plannenmakers en initiatiefnemers", aldus een enthousiaste Stien.
Plastic jutten met de Milieujutter
“Met de zeer bevlogen Guus Schweigmann en Flip Tocila van de Milieujutter zijn we plastic gaan jutten op het besneeuwde strand bij Hoorn en spraken we in het Drenkelingenhuisje over hergebruik van aangespoeld afval.”
Eten van eigen bodem
“Daarna was het tijd voor een heerlijke lunch met als thema eten van eigen bodem bij Willemijn Steentjes en Flang Cupido”, vult Simone aan.
“Flang biedt culinaire excursies en catering met Terschellinger producten. Als geboren en getogen Terschellinger weet Flang alles van de eilander cultuur en natuur. Tijdens de lunch, waarbij Stien vertelde over hoe de Regio Deal werkt, kregen de genodigden allen 5 minuten om hun project/bedrijf en toekomstperspectief te schetsen.”
Na de lunch gingen Stien en Simone verder met de rondrit langs circulaire projecten.
Afval omzetten naar duurzame energie
“Lokale ondernemers namen ons mee naar hun wereld: Bij hotel Walvisvaarder liet eigenaar Dick Visser ons zien hoe organisch afval te vergisten en zo om te zetten naar duurzame energie", vertelt Stien.
Ketenaanpak hout
"In de houtzagerij Islandwoods leerden we van Pieter de Jong over een nieuw business model en ketenaanpak voor duurzaam bosbeheer, zagerij en meubelmakerij."
Van afval naar grondstof naar nieuw product
In de JUTFABRIEK zetten we tijdens een inspirerende workshop door Vincent Kooijman en Roland van Praag het gejutte plastic afval om naar een bruikbare kledinghaak. Zo was de cirkel weer mooi rond én circulair; van gejut plastic in de ochtend naar een nieuw product in de middag”, besluit Stien.
Leerzaam en nuttig
Leerzaam, inspirerend en nuttig, concluderen Stien en Simone. Simone: “Het is echt van toegevoegde waarde voor de uitvoering van onze projecten om fysiek kennis te maken met de partners en meer te horen over wat er al op de eilanden gebeurt.”