De inhoud is geladen.

Eiland-praktijkgeschoold

Het is moeilijk voor bedrijven op de eilanden om opgeleid personeel te werven. Nieuwe Mbo-opleidingen kunnen daar verandering in aanbrengen.

Wij zetten eerst nieuwe BBL-opleidingen op voor Mbo 2 en/of Mbo 3 in de gastvrijheidssector. Denk bijvoorbeeld aan gastheer/gastvrouw, basiskok en zelfstandig werkend kok. Daarna doen we dit ook voor andere sectoren, zoals zorg, transport, bouw, installatietechniek en groen. De opleidingen zijn bedoeld voor jongeren van de eilanden én het vasteland. Ook volwassenen kunnen zich hiermee omscholen.

Met het project 'Eiland-praktijkgeschoold':

  • starten wij op elk Waddeneiland BBL-opleidingen die relevant zijn voor de eilanden;
  • onderzoeken we op elk eiland hoe we het onderwijs kunnen vernieuwen en uitbreiden. Ons motto hierbij is ‘een leven lang leren’. 

Status:

Er wordt een projectgroep geïnstalleerd met betrokken medewerkers vanuit het eilander Voortgezet Onderwijs en de ROC’s Firda, Noorderpoort en Vonk (inclusief het onderdeel bedrijfsopleidingen). 

In een later stadium worden de ‘groene’ ROC's Aeres en Yuverta toegevoegd aan de projectgroep. De projectgroep wordt aangestuurd door een zo onafhankelijk mogelijke projectleider - op basis van inhuur. 

▪ De projectgroep doet onderzoek naar (vernieuwende) concepten voor het uitbreiden van het onderwijsaanbod (MBO en bedrijfsopleidingen) en mogelijkheden voor een leven lang leren. De projectgroep neemt de tijdelijke huisvestingsopgave voor studenten mee in het onderzoek (kansen vanuit dit onderzoek worden verbonden aan programmalijn 1 Goed wonen en leven). De projectgroep betrekt in haar onderzoek de op de eilanden aanwezige ‘Academies’ en de VO-partners. De projectgroep brengt een rapport uit met bevindingen, aanbevelingen en mogelijke vervolgscenario’s. De projectgroep werkt voor elk eiland een businesscase uit en start waar mogelijk met pilots. 

▪ De projectgroep komt met een concreet uitgewerkt voorstel voor tenminste één aanbeveling c.q. opleiding. Dit concreet uitgewerkte voorstel met begroting wordt in het najaar van 2025 voorgelegd aan de stuurgroep. 

▪ De aanbevelingen en bevindingen uit het nog op te leveren rapport, de businesscases en het concreet uitgewerkte voorstel vormen de input voor het nog op te leveren format samenwerkingsproject ‘Eiland-praktijkgeschoold’.