De inhoud is geladen.

Creatieve broedplaatsen

De eilander economieën zijn grotendeels afhankelijk van toerisme. Dat is een kracht, maar maakt de eilanden ook kwetsbaar. Daarom zetten we in op verbreding van de economie met onder andere de ontwikkeling van creatieve broedplaatsen.

Op de eilanden is, m.u.v. de Maritieme Academie op Terschelling, geen hoger of wetenschappelijk onderwijs gevestigd. Tegelijkertijd zijn de Waddeneilanden een unieke, afgesloten omgeving waar bij uitstek onderzoek op een goede manier kan worden uitgevoerd. Bovendien bestaat de wens meer jongeren naar de eilanden te halen, de economie te verbreden en samen met het onderwijs/ kennisinstellingen te werken aan duurzame ontwikkelingen en innovatie. 

Bestaande kennisstructuren verbinden

Dit zijn redenen waarom diverse vormen van samenwerkingen tussen hogescholen, universiteiten, leerlingen, ondernemers en organisaties door middel van onderzoek op de eilanden worden gefaciliteerd. De Waddencampus is nu alleen gevestigd op Ameland, maar één van de ambities binnen de Regio Deal is om de Waddencampus als uitgebreider ‘triple helix’-concept (2.0 versie) uit te laten waaien naar de overige vier Waddeneilanden en daar te verbinden met bestaande kennisstructuren zoals Kenniswerkplaats Texel en Campus Victoria op Terschelling.

We willen vanuit het programma Regio Deal het concept Waddencampus op Ameland vertalen naar een aanpak c.q. betrokken netwerk van en voor álle Waddeneilanden. Het spreekt voor zich dat de aanpak Waddencampus aansluit bij de bestaande initiatieven, structuren en netwerken op de eilanden, met andere woorden: geen nieuwe dingen, maar doorontwikkelen wat al bestaat en wat in de basis goed is. 

Een eerste inventarisatie met hogescholen, de Waddencampus en de overheid heeft plaatsgevonden om te verkennen hoe we hierin samen kunnen optrekken en wat de meerwaarde kan zijn van het inrichten van een centraal coördinatiepunt voor ondersteuning en samenwerking.

Creatieve broedplaatsen
Het Programma Regio Deal De Waddeneilanden richt zich op vijf bloeiende, levendige gemeenschappen, nu en in de toekomst. Het faciliteren van nieuwe, innovatieve bedrijvigheid draagt bij aan die gemeenschap. Het verbreedt de werkgelegenheid op het eiland en daarmee doorbreekt de mono-economie die zich enkel richt op het toerisme. Bovendien draagt het bij aan het bewust omgaan met afvalstromen als plastics en grondstoffen en met de natuurgebieden. Dat die niet alleen voor natuurbeheer en -beleving zijn, maar dat we daarin ook voedsel kunnen winnen waar we ook de natuurwaarden mee kunnen versterken. 

Betrokkenheid versterken
De mens en andere wezens meer met elkaar verbinden, versterkt de verbondenheid met het eiland en de betrokkenheid bij het behoud daarvan. Op de eilanden ontbreekt nu een plek waar inwoners, ondernemers en kennisinstellingen gezamenlijk kunnen optrekken, er ontbreekt nu een creatieve broedplek. Op alle eilanden worden daarom de mogelijkheden voor het stimuleren van innovatie door creatieve broedplaatsen verkend of onderzocht. 

We bieden ondernemers op Vlieland een fysieke locatie om met elkaar te werken en (nieuwe) verbindingen tot stand te brengen, samen met inwoners en kennisinstellingen. De pilot op Vlieland kan als voorbeeld gaan dienen voor toekomstige, vergelijkbare initiatieven op andere eilanden. 

Met het project 'creatieve broedplaatsen':

  • verkennen we op alle eilanden de mogelijkheden voor het stimuleren van innovatie door creatieve broedplaatsen;
  • realiseren we een pilot creatieve broedplaats waar ondernemers met elkaar werken en (nieuwe) verbindingen tot stand brengen;
  • brengen we met een startbudget projecten/inspanningen (binnen en buiten de Regio Deal) verder op het gebied van ‘brede economie’.