De inhoud is geladen.

Cofinanciering projecten Texel (visserijkweek)

De vijf eilanden staan bekend om hun innovatie- en transitiekracht als antwoord op maatschappelijke vraagstukken. Momenteel staan de Waddeneilanden voor een grote uitdaging om de eenzijdigheid van hun lokale economie te verrijken naar een meer diverse en daardoor stevige economie. Het stimuleren en aanjagen van nieuwe sectoren bieden kansen voor een nieuwe economie. 

Met kennis en kunde van lokale (voormalige) vissers zijn op Texel projecten voor kweek van kwalitatief hoogwaardige visproducten op het land. In hun collectief zijn zij de basis voor ‘nieuwe visserij op land’ dat ook elders, met name op één of meer van de andere eilanden, navolging kan krijgen.

Leven van en met de zee

Vis en de activiteit vissen passen bij de identiteit van Texel en de andere eilanden. Wij leven al eeuwenlang van en met de zee. Texel had van oorsprong een enorme vloot van Noordzeekotters en garnalenkotters. Vanaf midden 20e eeuw hebben diverse transformaties plaatsgevonden. De sanering van de boomkorvloot in 2022-2023 – als gevolg van (inter)nationale regelgeving - heeft haar tol geëist en is de vloot drastisch gekrompen. Eenzelfde situatie dreigt voor een deel van de garnalenkotters. Ook de toekomst van de Waddenzee als stelsel van droogvallende platen is uiterst onzeker. Nieuwe visserij op land, biedt ook hiervoor een alternatief.

Op Texel worden twee projecten van viskweek en uitgroei op het land voorbereid:

1. Stichting Blauwe Polder

Kweek en uitgroei van diverse soorten vis, zoals tarbot, kabeljauw, oesters, mosselen en garnalen in bassins die op het land staan. Vanuit larven wordt consumptiegeschikte vis gekweekt. Na deze kweek wordt ingezet op uitgroei van de vis. De uitgegroeide vis is geschikt voor consumptie. De kweek en uitgroei wordt in samenwerking met de visserij gedaan, opdat die kennis en kunde worden ingezet om op zo natuurlijk mogelijke wijze kweek en uitgroei plaatsvindt.

2. Kingfish door Product Organisatie Visserij Texel (= visserijsector Texel)

Aquacultuur gericht op productie van Yellowtail/Kingfish is duurzaam en hoogwaardig op het gebied van watertechnologie, nutriënten en een gesloten-systeem waarbij water eenmalig wordt gebruikt en continue wordt gefilterd. Yellowtail/Kingfish is een in populariteit toenemende vissoort die via aquacultuur goed te kweken is. De (closed-loop) circulaire technologie is afkomstig van Pure Blue Fish. Ieder kweekbassin (module) volgt een 2-jaarlijks productieproces totdat de eerste levering van verse duurzame gekweekte Kingfish plaatsvindt.

De kennis en kunde die opgedaan wordt, kan worden ingezet voor soortgelijke projecten op de andere eilanden. Er bestaat overigens al een samenwerkingsverband met Ameland op het gebied van zoetwaterkweek meerval inclusief fileerderij en rokerij en zoutwaterkweek zeewier op Texel. Bij de nieuwe aanpak op Texel is sprake van hoofdzakelijk zoutwaterkweek van vis. Kennisdeling tussen Ameland en Texel is een pre in dit stadium.