Circulair inkopen
Circulair inkopen; wat houdt het in, hoe passen we het toe, hoe meten we succes?
Circulair inkopen is van groot belang als je als organisatie wilt bijdragen aan de circulaire economie. Sterker nog: circulair inkopen heeft de toekomst. Maar eerst even stilstaan bij het woord ‘circulaire economie’, want wat bedoelen we hier precies mee? Het hoofddoel van de circulaire economie is stoppen met de uitputting van hoogwaardige grondstoffen.
Binnen een circulaire economie willen we komen tot een systeem waar het gebruik van nieuwe grondstoffen wordt geminimaliseerd, materialen en producten op hun hoogst mogelijke complexiteitsniveau worden behouden en waar activiteiten bijdragen aan een veerkrachtig, gezond en eerlijk systeem. Bij circulair inkopen draag je bij aan de transitie richting een circulaire economie door in de eerste plaats te kiezen voor producten die zo min mogelijk uit primaire grondstoffen bestaan en die na hun eerste gebruiksfase goed herbruikbaar zijn.
Circulair inkopen
Met circulair inkopen realiseer je de transitie richting een circulaire economie door in de eerste plaats te kiezen voor producten die zo min mogelijk uit primaire grondstoffen bestaan en die na hun eerste gebruiksfase goed herbruikbaar zijn. Tegelijkertijd wordt er bij het inkopen ook rekening gehouden met andere ambities en doelen zoals opgesteld in de Regio Deal. Circulair inkopen is een belangrijk instrument in het aanjagen van de circulaire economie en daarom gaan de vijf eilandgemeenten de komende vier jaar hiermee stevige stappen in maken.
Dit doen ze samen met Vereniging Circulair Friesland (VCF), die een speciaal hiervoor ontwikkeld programma rondom circulair inkopen en aanbesteden opzet. Sommige Waddengemeenten, zoals Texel, zijn al op weg met circulair aanbesteden, terwijl anderen net de eerste stappen hierin zetten. Vanwege deze verschillende startposities, zal per eiland een maatwerktraject ontwikkeld worden, passend bij de opgaven en koppelkansen van elk eiland. Passend ook bij het eigen bestaande inkoopbeleid. Op welk niveau ook wordt gestart per eiland, het is van belang dat de nieuwe aandachtspunten in de verschillende processtappen duidelijk zijn.
Met de Regio Deal:
- doorloopt iedere eilandgemeente een circulaire inkoopcasus;
- delen we onderling de ervaring en bouwe we structureel kennis van circulair inkopen op op basis van ervaringen elders in het land;
- stimuleren we kennisontwikkeling bij (kleine) toeleverende (eiland)bedrijven.